Pàgines

divendres, 17 de febrer del 2017

OLESA ESTÀ D'ANIVERSARI


 
Pere Salvador, president d’Olesa Sardanista:

 El bon moment que viu la sardana i l'entitat a Olesa ens fa tenir el coratge d'organitzar una programació de primera per aquest 60è Aniversari”.


 
 
Felip Vallejo
 
Aquest any, Olesa Sardanista celebra el seu 60è aniversari de vida, hi ho fa amb  més d’una trentena de propostes per a tots els públics  que van engegar el passat 21 de gener  al Teatre de la Passió amb l’espectacle inaugural, amb l’Esbart Olesà i  la Cobla Vila d’Olesa,  que celebra el seus 25 anys de vida.

L’acte va serví també per retre homenatge a “aquella colla de joves plens d’entusiasme i vitalitat que va iniciar un projecte que avui celebra 60 anys” ,segons  explica Pere Salvador, president d’Olesa Sardanista, “ i que han esdevingut l’embrió d’un projecte que ha tornat a posar Olesa al calendari sardanista”.

I és que Olesa acollirà durant aquest any l’estrena a les comarques de Barcelona de l’espectacle Tututs amb la Cobla Bisbal Jove (19 febrer), la Final de la Sardana de l’Any (13 maig), l’estrena de l’espectacle Gira i  Gira de la Bellpuig Cobla i els Polcasol3, el concert de Mesclat i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, el de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi,  al marge de les nombroses ballades a plaça i d’altres propostes i sorpreses pendents d’anunciar.

Aplec d'Hivern celebrat el passat 5 de febrer
 
Així, divendres passat ja vam poder veure com “es trencaven tòpics”  amb la projecció del documental "Descobrint la sardana, més enllà dels tòpics" de Local Audiovisual que va servir per encetar una conversa entre els membres de la taula convidats per l'ACF Olesa Sardanista, Roger Marín, productor del documental, Víctor Rodríguez, dinamitzador sardanista de la Garriga i Marc Rovira, fotògraf i responsable de comunicació de la Federació Sardanista de Lleida, i el públic assistent.

Durant una hora es va parlar de la situació del sardanisme actual, dels reptes de futur que té, i de si realment es fa, o no, el necessari per aconseguir-los. Regeneració, generositat, esforç, constància, treball en xarxa, nous públics, infants.... paraules que van sortir força sovint, on va quedar clar, que el sardanisme ha de tenir un lloc als mitjans i a la vida cultural, però no pel simple fet de ser el que som, sinó perquè s’hi presentin propostes innovadores, atractives i de qualitat.

Per a cloure l'acte, es va presentar l'exposició "La sardana, tradició o esport" del fotògraf Marc Rovira, inaugurada a Mollerussa amb motiu de la seva capitalitat de la sardana, exposició, que retrata el paral·lelisme entre la sardana esportiva - de competició- i qualsevol altre esport. Aquesta mostra es podrà veure a la Casa de la Cultura fins al dia 19 de febrer.

La pròxima conferència serà el dissabte 11 de març a càrrec d'Anna Costal, musicòloga i professora de l'ESMUC. “«Per ser una dona toques prou bé». Música i gènere en el cas paradigmàtic de la cobla”. En acabar, hi haurà un tastet musical femení a càrrec de membres actuals i antics  de la Cobla Vila d'Olesa. L'acte serà gratuït.

Podeu anar seguint tota la programació en aquest enllaç.

Per acabar parlem amb Pere Salvador del llarg recorregut  d’Olesa Sardanista:

l'ACF Olesa Sardanista es va fundà  l'any 1957 per una bona colla de joves que volien tenir una programació estable de ballades a la Vila.
Durant els primers anys aquests joves estaven agrupats en dues colles, "Lliri Blanc" i "Dansaires Olesans", on a part de les ballades i cursets per a nens, també s'organitzà fins a principis dels 70 el Concurs de Colles Sardanistes. S'acaben els concursos, però es segueix amb la "Diada Sardanista" que acabarà convertint-se en l'actual "Aplec de la Sardana" que enguany arriba a la seva 37a edició”.

I es crea la cobla Vila d’Olesa .....

 “Sí, una de les apostes més destacades ha estat sens dubte la de crear una cobla. A finals dels anys 80 la junta del moment  va engegar unes  beques pels estudiants de música i adquirí per a l'Escola de Música Municipal instruments de cobla  per als seus alumnes. Tot aquest esforç va tenir els seu fruit, i durant l'Aplec de 1992 es presenta la Cobla Vila d'Olesa, que enguany celebra el seu 25è aniversari”.

Com viu l’entitat aquests últims 20 anys?

“Com moltes Agrupacions, durant el tombant de segle van ser anys difícils, veient com les places perdien balladors.  Però cap al 2010 amb la renovació de la junta es decideix treballar per posar a la sardana dins de l'agenda cultural de la vila i normalitzar-la com una activitat cultural més. Resultat d'això, s'ha doblat pràcticament l'activitat sardanista a la vila i la sardana està més present que mai dins el calendari festiu d'Olesa. El bon moment que viu la sardana i l'entitat a Olesa ens fa tenir el coratge d'organitzar una programació de primera per aquest 60è Aniversari”.

Moltes gràcies Pere, felicitats per l’aniversari i la programació que ens heu preparat per aquest any.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada