Pàgines

dimecres, 20 de maig del 2015

PREMIS SARDANA DE L'ANY 2014

‘Estimar és el camí’ de Carles Santiago i ‘Cant d’infantesa’ de Daniel Gasulla guanyen els premis Sardana de l’Any 2014

  • ‘A la Feli’ del compositor rossellonès René Picamal, accèssit del Premi Popular i ‘La font dels músics’ de Lluís Alcalà, accèssit del Premi de la Crítica
  • ‘Agustemporània’ de Gerard Pastor guanya la 1a edició del Premi Joventut, destinat a compositors menors de 30 anys
  • S’ha estrenat la cantata empordanesa per a cobla, cor i percussió ‘Dels ous ferrats a la cendra’ amb música de Jordi Molina i lletra de Vicenç Pagès Jordà
  • El president de la Confederació Sardanista de Catalunya ha donat a conèixer la firma d’un conveni amb Mahou San Miguel


C.S.C.- Dep. de premsa
Imatges: F. Botet
 
Figueres, 16 de maig de 2015

 
La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2014, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Teatre El Jardí, de Figueres, i amb els vots dels assistents als casals catalans de Madrid i Londres que n’han seguit la retransmissió en directe, ha guardonat la sardana ‘Estimar és el camí’ del compositor Carles Santiago com a Premi Popular.
La sardana ‘Cant d’infantesa’, de Daniel Gasulla ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquest premi l’han designat 6 músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Joan Francesc Vidal, Francesc Gregori, Xavi Molina, Jordi Feliu i Jordi Molina, que han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les composicions proposades.
L'accèssit del Premi Popular ha estat per a ‘A la Feli’ del mestre de Perpinyà René Picamal i 'La font dels músics' de Lluís Alcalà, accèssit del Premi de la Crítica.
 
També s’ha lliurat el Premi Joventut a la sardana ‘Agustemporània’ de Gerard Pastor. Aquest premi és la 1a vegada que es convoca i vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador és el mateix que el del Premi de la Crítica. En aquest cas també han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades, independentment  que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular. Aquesta sardana està dedicada al representant de la cobla Contemporània, Augstí Serratacó.
 
La sardana ‘Estimar és el camí’ està dedicada a una parella de sardanistes, el Quim i la Sandra, que han ballat durant força anys a diverses colles de sardana esportiva i que es van casar l’any passat.
 
Estrena d’una cantata per a cobla
 


 
El concert ha tingut l’estrena d’una composició del músic i compositor Jordi Molina, titulada ‘Dels ous ferrats a la cendra’. És una cantata empordanesa per a cor, cobla i percussions amb text de l’escriptor Vicenç Pagès Jordà. La interpretarà la cobla La Flama de Farners, el cor ARSinNOVa i la coral Germanor Empordanesa, junt amb el rapsode-narrador Quim Lecina.
 
També s’ha pogut gaudir de 3 sardanes i una peça breu d’Antoni Juncà. Les sardanes han estat ‘Les culleretes de Sant Miquel’, d’Antoni Juncà, per ser la 1a sardana que va interpretar la cobla Ciutat de Girona quan es va fundar fa 40 anys. Tot seguit hi hagut l’estrena de la sardana ‘Estimat Gil Membrado’, de Jaume Cristau, en honor del prolífic compositor que ens va deixar l’any passat i ha tancat la part sardanista ‘Catalunya’, d’Enric Morera, en el marc de la celebració de l’Any Morera. També s’ha pogut escoltar una obra de Juncà, ‘L’hermosa Antònia’, sota la direcció de Jesús Ventura. L’elecció de peces de Juncà respon al fet de ser figuerenc i ha permès gaudir d’una glosa musical que s’ha escoltat molt poques vegades.
 
Acord amb Mahou San Miguel
El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, també ha anunciat públicament la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’empresa Mahou San Miguel pels aplecs i concursos sardanistes de Catalunya. Aquest acord es firmarà aquest proper dimarts, 19 de maig, a les 19:00 h., al Palau Marc de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 
Les 10 finalistes, a la 1a part
La Final del concurs ‘La Sardana de l’Any 2014’ ha ofert una primera part en què les cobles Ciutat de Girona i La Flama de Farners han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.
 
                                                                Imatge: C. Roca
 
 
Aquesta Final ha tingut una assistència de més de 900 persones, la capacitat total de la sala, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. A més a més, les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos.
 
Han assistit a l’esdeveniment l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el Diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Xavier Soy; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada