Pàgines

divendres, 15 d’abril del 2016

L’Escala recorda el músic i compositor de sardanes "Avi Xaxu”


Demà es dóna el tret de sortida de l’any commemoratiu del 60è aniversari de la mort  de l’autor de sardanes tant conegudes com Carícies, Bona festa i Fundador de la cobla La Principal de l’Escala.
 
Felip Vallejo
 
Dilluns vinent es commemoraran els 60 anys des que ens deixà el music i compositor de sardanes més conegut de l’Escala, en Josep Vicens i Juli (1870-1956), l’Avi Xaxu. Fou autor  de sardanes tant conegudes com  Carícies, Bona festa o el cant del batre, entre els centenars  que va composar, i fundador l’any 1906de la cobla La Principal de l’Escala.
 
Per a celebrar aquesta efemèride, tal com explica Jordi Gallegos i Córdoba, president de l’Agrupació Sardanista local “Avi Xaxu” han dissenyat per aquest 2016 tot un seguit d’activitats per a recordar el popular compositor escalenc, com ara conferències, exposicions, concerts, visites guiades, etc.
 
La primera la podrem gaudir demà dissabte 16 d’abril a partir de 2/4 de 12 del migdia a la Sala d’actes de l’Ajuntament de l’Escala, a la qual hi assistiran familiars del compositor, representants de l’Agrupació sardanista escalenca i de Malgrat de Mar, població on el Xaxu hi visqué 10 anys, de la Penya Blaugrana Avi Xaxu de Malgrat i representants del consistoris malgratenc i escalenc.
L’acte s’iniciarà amb uns breus parlaments que donaran pas a la vetllada poètico-musical, en la qual hi intervindran el cantautor escalenc Josep Tero, que interpretarà la seva cançó “Si tornaves” (dedicada a Josep Vicens), i l’actor Jaume Comas, que recitarà el poema de comiat que el lletraferit escalenc Josep Sureda i Paradís féu públic el dia de l’enterrament del compositor.
 
Seguidament, i amb la presentació de Jordi Gallegos, la cobla La Principal de l’Escala oferirà un petit recorregut per l’obra musical de Josep Vicens: “Interpretarà 6 sardanes desconegudes i també un pasdoble, ja que un dels nostres objectius és el de recuperar el nostre patrimoni musical”, manifesta Jordi Gallegos.
Per acabar, a la plaça de l’Ajuntament, s’oferirà un petit vermut i la cobla escalenca interpretarà 3 sardanes per a ballar.

 La propera jornada destacada per a recordar a Josep Vicens Xaxu serà el dissabte 4 de juny, vigília del 41è Aplec de la Sardana de l’Escala.
 
 Josep Tero, cantautor escalenc:
“Anar a ca l’avi Xaixo -que vaig conèixer essent jo molt petit– va ser el millor aprenentage extraescolar de la meva vida d’infant”
El cantautor Josep Tero, ens explica com va entrar la música d’en Xaxu a la seva vida:

“La música, sola o cantada, neix de l’impuls estètic amb què alguns humans expressem la vida, aspectes i àmbits de la vida, vet aquí, doncs, el perquè de tot plegat. El cas, però, té a veure amb la intersecció on conviuen els sentiments estètics provinents de la força creativa immensa de Josep Vicens ( l’avi Xaixo) i d’un humil servidor com jo, etern admirador de la personalitat i la força creativa del geni que ara homenatgem.
 
Una part molt important de la meva humil capacitat creativa en l’exercici de compondre i cantar prové de les llargues tardes i nits passades a la casa del meu amic Albert Astor, nét de Josep Vicens, amb qui vaig créixer -també musicalment- gràcies a les ensenyances de la seva mare, Carme Vicens, filla de Josep Vicens, i hereva i transmissora de totes les músiques del seu pare al llarg de les hores passades a cal Xaixo.
 
La Carme va aconseguir que l’Albert i jo juguéssim cantussejant sardanes com “Carícies”, “Camí de la masia”, “Bona festa” “La segadora”…, o cançons com “La pàtria”. Els nostres jocs, comportaven les músiques de l’avi de l’Albert, amb qui, anys més enllà de la pura infantesa vaig compartir hores i hores de guitarra.  Les músiques, quan duen paraules, diuen més que si no en duen, és clar, i les paraules de “La pàtria”  ens van conduir a voler saber millor com era el món de Josep Vicens.
 
I va ser aleshores quan, ja amb clara capacitat d’entendre l’horror de la guerra, i el genocidi contra Catalunya, la Carme no escatimava estones per dir-nos les hostilitats viscudes per la seva família, les mai desitjades mudances a Girona, Rosselló…, l’horror de la “retirada” cap a França, amb els bombardejos de la frontera… La força amb què la Carme ens transmetia ara música, ara història, es convertia, en el fons, en un únic missatge d’insubmissió que de mica en mica apreníem a contextualitzar amb la complexitat dels anys de dictadura que transcorrien. El cas:  anar a ca l’avi Xaixo  –que vaig conèixer essent jo molt petit -va ser el millor aprenentage extraescolar de la meva vida d’infant, i és per l’afecte que sempre he sentit per la Carme i la seva família, que he escrit, enregistrat i dut sempre a sobre, les cançons apreses a casa seva i la que en record de l’esperit de lluita de Josep Vicens-independentista i curiosament anarquista- canto sempre que puc (“Si tornaves”, editada per Picap en l’LP “Josep Tero/Batecs d’ocells”, i en el recopilatori “Josep Tero/primeres cançons”), cançó amb què participaré en l’homenatge del dia 16 d’abril, a l’Escala.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada