Pàgines

diumenge, 4 de maig del 2014

‘Doll d’amor’ de Joaquim Hostench i ‘Festeig i encís’, de Joan Francesc Vidal guanyen els premis Sardana de l’Any 2013

‘Festa d'estiu' d'Olivier Marquès i ‘Ripoll, bressol i capital’ de Francesc Teixidor, accèssits

L’Auditori de Barcelona, ha acollit també l'estrena de l’obra simfònica per a orquestra, cobla, cors i veu solista ’El crit del temps’ del compositor Xavier Pagès
 
           Un cop acabada la interpretació d'EL crit del temps / Imatge: Giorquestra
 
 

Servei de Premsa - Federació Sardanista de Catalunya
premsa@fed.sardanista.cat 
http://fed.sardanista.cat/
 
La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2013 ha guardonat, amb els vots directes del públic que ha omplert L’Auditori de Barcelona, la sardana ‘Doll d’amor’ del compositor Joaquim Hostench com a Premi Popular. La sardana ‘Festeig d’encís’, de Joan Francesc Vidal ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquest premi l’han designat 6 músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Joan Jordi Beumala, Joan Josep Blay, Bernat Castillejo, Josep Maria Serracant, Marcel Artiaga i Marc Timón. L'accèssit del Premi Popular ha estat per a ‘Festa d’estiu’ del mestre rossellonès Oliver Marquès i l’accèssit del premi de la Crítica ha recaigut en la sardana ‘Ripoll, bressol i capital’ del mestre Francesc Teixidor

La sardana ‘Doll d’amor’ és una composició que es va estrenar a l’Aplec de l’Escala de l’any passat i durant tot aquest any ha anat assolint un reconeixement popular, sobretot gràcies al seu cant dolç de tenora, que ha vist el seu punt culminant aconseguint el títol de Sardana de l’Any a la Final.

L'esdeveniment ha ofert una primera part en què les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

Estrena d’’El crit del temps’
La segona part ha comptat amb l'estrena l’obra simfònica per a orquestra, cobla, cors i veu solista, sota la direcció del seu autor, ’El crit del temps’, d’en Xavier Pagès, escrita en commemoració dels fets de l'11 de setembre de 1714, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. També hi ha hagut un concert amb la Giorquestra, la Polifònica de Puig-Reig, la coral Càrmina, la coral Sant Jordi, el cor Òpera de Cambra de Sant de Cugat i la veu solista de Núria Prats, sota la direcció del propi compositor. La seva actuació s’ha basat en peces fonamentals d’autors destacats com ‘Glosa de l’Emigrant’, d’en Salvador Brotons, programada en record del centenari del naixement de Gaietà Renom, un dels tenors que la va popularitzar, per a orquestra i tenora solista. També han sonat les sardanes ‘Marinada’ de n’Antoni Pérez Moya, de qui es commemora els 50 anys de la seva mort i ‘Somni’, d’en Manel Saderra i Puigferrer, arranjades per a orquestra, cors i tenora solista per en Marcel Sabaté. La direcció d’aquestes obres ha anat a càrrec d’en Marcel Sabaté, director titular de Giorquestra. Amb tot, hi ha hagut més de 200 artistes sobre l’escenari. 

Aquesta Final ha omplert gairebé la capacitat total de la sala, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. A més a més, la peça guanyadora i el seu autor passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada