Pàgines

divendres, 7 d’abril del 2017

Pep Ventura, més a prop

L'Orfeó Català ha digitalitzat més de 500 partitures del músic, que va consolidar la sardana llarga i va introduir la tenora a la cobla
 


El Centre de Documentació de l'Orfeó Català (CEDOC) ha digitalitzat el fons documental del compositor Pep Ventura, i està obert per a la seva consulta a través de l'enllaç http://mdc.cbuc.cat/cdm/landingpage/collection/fVe.... Aquesta democratització dels continguts musicals de Pep Ventura s'emmarquen en el bicentenari del naixement del creador de la sardana moderna.

L'arxiu inclou més de 500 partitures, la majoria autògrafes. Així, s'hi poden trobar sobretot sardanes llargues, però també més de 60 curtes, balls de saló, havaneres, obres corals i d'altres peces musicals més petites, de concert i caire religiós. Entre les partitures hi ha Per tu ploro, Toc d'oració, o les sardanes amb motius d'òpera com La traviata o El barber de Sevilla. També hi consten obres del seu fill Benet Ventura, sobretot sardanes, ballables i 2 misses. El CEDOC custodiava des d'inicis del S. XX aquest arxiu del fill de Pep Ventura.

Aquesta és la 15a col·lecció musical que el CEDOC ha digitalitzat i posat a l'abast de tothom gràcies a internet. D'entre les finalitats del CEDOC hi consta aquesta activitat d'obrir en línia els seus fons i col·leccions, amb l'objectiu de facilitar-hi l’accés tant als especialistes com al públic en general. Es pot fer servir el material amb finalitat d'estudi o recerca, citant la font. Per a qualsevol altre ús cal demanar autorització.

Pep Ventura (Alcalá la Real, 1817 - Figueres 1875) va esdevenir una gran figura de renom com a compositor i també com a intèrpret. Va ser un reconegut instrumentista: tenora, flabiol, flauta, clarinet... però el punt clau en la seva trajectòria va ser la introducció de la tenora dins la cobla, un nou instrument solista que havia estat creat per Andreu Toron, de Perpinyà, i que substituïa l'antiga xeremia tenor. El canvi va permetre-li desenvolupar les sardanes llargues i fer-li un lloc en la història de la música catalana.
 
Pep Ventura protagonista de la  2a Viquimarató de L’ESMUC
Avui, al llarg de tot el matí,  la Biblioteca de l’Escola Superior de Música de Catalunya obre les portes per celebrar la segona edició de la Viquimarató ESMUC, amb l’objectiu d’actualitzar, ampliar i crear articles al voltant de l’Aurora Bertrana, Pep Ventura i Enric Granados.  
La Viquimarató de l’ESMUC s’afegeix així a les commemoracions que la Generalitat de Catalunya celebra aquest any: 125è aniversari del naixement d’Aurora Bertrana, bicentenari del naixement de Pep Ventura i 150è aniversari del naixement d’Enric Granados.Aquesta segona edició consolida la voluntat que l’esdeveniment sigui una cita anual, i l’interès de dedicar cada Viquimarató a l’efemèride d’un músic o persona destacada del panorama musical.

L’ESMUC col·labora des de fa diversos anys amb l’Amical Wikimedia, contribuint a la transferència dels coneixements que es generen des de l’Escola cap a l’Enciclopèdia lliure, un projecte que implica estudiants, professorat i PAS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada