Pàgines

dilluns, 12 de març del 2018

Figueres clou la capitalitat sardanista amb l'estrena de l'espectacle "Triple Picat"

Figueres cedeix a partir d'ara el protagonisme a Montblanc, Capital de la Sardana 2018

Ajuntament de Figueres

La jornada de cloenda d'ahir va començar al matí amb una cercavila fins a la plaça de la Música, on es va inaugurar el "Monument a la Sardana", obra de l'escultora empordanesa Núria Surribas, i a la tarda, amb l'acte de cloenda i l'estrena de l'espectacle "Triple Picat" a l'església de Sant Pere.
 
La festa popular del matí es va iniciar amb una actuació dels castellers de Figueres a la Rambla, seguida d'una cercavila fins a la plaça de la Música que va comptar amb la participació de diverses entitats de cultura popular del municipi, no només sardanistes: els geganters, bastoners i esbarts locals. A la plaça de la Música, a més de les actuacions de les diferents entitats i ballada de sardanes a càrrec de la cobla Costa Brava, es va inaugurar l'escultura "Monument a la Sardana", obra de l'escultora empordanesa Núria Surribas. 
Durant la inauguració de l'escultura, el regidor de Cultura Popular, Quim Felip, va destacar que Figueres Capital de la Sardana 2017 havia "demostrat que el món sardanista gaudeix d’una molt bona salut" i que es tractava d'una "demostració cultural de primer ordre no només a Catalunya, sinó arreu. I l'escultura de Núria Surribas, que simbolitza la rotllana que ens uneix a tots, amb la gent que s'hi apropa, i la presència de la tenora que dóna tó al conjunt, ens ho recordarà per sempre més." El regidor va agrair la impliciació de les associacions de veïns i les entitats de la ciutat en la celebració de la Capitalitat. 
L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va ressaltar que Capitalitat de la Sardana havia aportat "uns valors culturals, de lleure, però també uns valors de respecte, de tolerància, d’igualtat... tot allò que representa, precisament, la rotllana sardanista. Aquesta rotllana que quedarà per sempre en aquesta plaça". 
 
 
A la tarda, l'església de Sant Pere va acollir l'ace institucional de cloenda, amb el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. L'alcaldessa va explicar al llarg dels 136 actes que s'havien celebrat en els 13 mesos de capitalitat, (10 actes cada mes), s'havia aconseguit portar Figueres, la sardana i Pep Ventura a Txèquia, a Polònia, a Castella-Lleó, a Andalusia i a llocs tant significatius de Catalunya com el monestir de Montserrat. "La sardana ha estat present a la ciutat, en molt àmbits, i l’hem apropada molt més a la gent. A tots ens quedarà un pòsit de l’any que vàrem ser Capital de la Sardana. Però també hi haurà un llegat: hem editat un llibre sobre Pep Ventura, un CD amb les seves sardanes i aquest matí hem inaugurat el monument a la sardana, situat a la plaça de la Música, al barri de l’Eixample". Felip va remarcar que "tot plegat, però, no hauria estat possible sense un munt de suport i de complicitats".
 
Després dels parlaments i el corresponent intercanvi d'obsequis, va tenir lloc la presentació de la l'espectacle Tripe Picat, una producció de l'Ajuntament de la Figueres i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Una proposta teatralitzada i de nova creació amb clar protagonisme de músics joves provinents de diverses poblacions i amb voluntat de transportar l’espectador a l’ambient festiu de mitjans del segle XIX a l’Empordà, en dos llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí.
 
Una reconstrucció històrica feta amb rigor però, alhora, amb tots els ingredients necessaris per fer-la amena per al públic, guiat de la mà de l’actriu Cristina Cervià i amb el fil conductor creat pel tenora i compositor Jordi Molina, director musical del projecte i autor dels arranjaments que van interpretar més de seixanta músics provinents de la Jove Orquestra de Figueres i de l'orquestra L'Empordanet de l'Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí així com estudiants del Conservatori de Perpinyà i músics formats al Col·legi de Santa Maria de Blanes. L'espectacle també va comptar amb un vessant coreogràfic a càrrec dels balladors del Grup Montgrí Dansa de Torroella. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada