Pàgines

dimecres, 21 d’octubre del 2015

La Fira Mediterrània tanca recuperant la primera sarsuela catalana per a cobla i veus

La sarsuela centenària «La viola d'or» surt de l'oblit

 

, Manresa | 18/10/2015
 
 
 La Fira Mediterrània ha tret la pols, diumenge al vespre, a la sarsuela "La viola d'Or", estrenada a la Garriga el 1914 i que, des de fa molt anys, havia quedat relegada a l'oblit. La peça va ser escrita per Enric Morera, compositor prolífic que va composar operes , obres simfòniques, corals, música escènica i sardanes emblemàtiques com "La santa espina" o "L'Emporda". Enguany es recorden els 150 anys del naixement de Morera, per aquest motiu, des de diverses institucions, s'ha promogut la recuperació d'aquesta obra de l'anomenat teatre líric català, una peça que va ser la primera sarsuela catalana escrita per a cobla i veus.

Fa dos mesos es va representar de nou allà on es va estrenar, a la Garriga, i aquest diumenge ha arribat al teatre Kursaal, inclosa dins la programació de la Mediterrània. Definida com una rondalla bosquetana, l'argument gira al voltant d'un alcalde corrupte que vol casar la seva filla, la Clareta, amb un coronel malgrat que ella estima un altre home, en Serafí, un candidat que, pel pare de la Clareta, té massa poca categoria per la filla. Però al Serafí, home de pocs recursos, li somriu la sort quan una fada del bosc li concedeix una viola d'or que fa ballar obligadament a tots aquells que l'escolten, un instrument màgic que haurà de fer servir amb la màxima intel·ligència. La història, tot i ser escrita fa més de cent anys, planteja temes tant actuals com l'enamorament, la corrupció i la poca independència de la justícia.

"La viola d'or" ha comptat amb la música en directe de la Cobla Marinada de Badalona i els cors del Cor ARSinNova, les intervencions de dansa, que s'han anat intercalant durant la representació, han anat a càrrec de la Factoria Mascaró. Aquesta històrica sarsuela s'ha presentat fent-ne una escenificació senzilla, sense utilitzar pràcticament cap element d'escenografia i amb un vestuari sobri. Aquesta senzillesa no ha sigut obstacle per transmetre amb efectivitat al públic la qualitat d'aquesta obra, destacant-ne el bon fer en la part musical i coral. També ha sigut remarcable la bona interpretació per part dels protagonistes que malgrat haver d'enfrontar-se a un text antic, els diàlegs s'han transmès amb frescor, potenciant i actualitzant el to humorístic que li va ser donat a "La viola d'or" quan es va escriure.

Així, amb aires de sarsuela, s'ha tancat la divuitena Fira Mediterrània complint la majoria d'edat.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada