El compositor Galdric Vicens ha guanyat, amb la sardana The legend of the butterfly, el Premi Popular del 33è Certamen musical Ceret-Banyoles de composició per a cobla, mentre que el Premi del Jurat ha sigut ex aequo per al citat compositor amb aquesta peça i per a Ultano Gómez Ponseti, amb la sardana titulada Júlia G.
El concert final ha anat a càrrec de la cobla Mil·lenària, que ha interpretat les 5 peces finalistes. Les altres obres seleccionades per a aquest concert han sigut Ailyny i Arlet, de Jaume Cristau; La sardana de l'anell de les fades, de Daniel Gasulla i Et in arcadia eco, d'Olivier Marqués. Com és habitual, després de la interpretació de les obres el jurat s'ha reunit per decidir l'obra guanyadora.
Per a Galdric Vicens "ha sigut una sorpresa aconseguir rebre els Premis, però estic molt feliç, ja que
la meva sardana la van apreciar els professionals, però també el públic sardanista". També considera que tant la seva sardana com la de Ultano Gómez tenen un estil similar, "ben construïda i emocional".
L'autor rossellonès Galdric Vicens és conegut al món de la sardana com a intèrpret de la cobla Mil·lenària i com a compositor, a banda del seu vessant de saxofonista. Però Ultano Gómez és un nom poc prodigat. Ultano Gómez és professor de llenguatge musical, cambres i piano a l'Escola Municipal de Música de Banyoles des del 1990. També és pianista, compositor i arranjador. Així, a part de crear sardanes també ha treballat música per a cinema i teatre i és arranjador musical per a temes musicals de l'editorial Cruïlla. A més a més, va guanyar el 2n premi al Concurs Francesc Basil de Figueres del 2001, amb la sardana Petita Clàudia i el Premi SGAE del 2005 amb la sardana La primera volada.
Ultano Gómez apunta que "vaig tenir la sorpresa de saber que era finalista i després, durant l'anunci del veredicte del jurat, veus que vas pujant fins a ser primer i això va ser realment emocionant per a mi, malgrat compartir el premi amb un altre compositor". Aquest premi l'impulsarà a seguir desenvolupant la seva parcel·la de compositor. I és que com explica, a l'hora de composar sardanes no s'inspira en "altres sardanes, sinó que deixo córrer la creativitat i imaginació per crear les melodies, i la meva formació clàssica i moderna per a establir tot el teixit harmònic". Per a instrumentar-les, en canvi, reconeix que "tinc bones obres de referència que m'ajuden en aquesta parcel·la, com les de Ricard Viladesau i Juli Garreta, per citar-ne alguns. Però també és veritat que, durant la composició, els dos aspectes es van entrellaçant".
A l'hora de descriure la seva sardana Júlia G Ultano Gómez indica que, en estar dedicada a la seva 2a filla, de 6 anys, havia de tenir elements melòdics simples i entenedors. Però reconeix que "m'agrada que les meves obres estiguin ben treballades a nivell d'harmonia. Així, és una sardana amb melodies senzilles, però amb harmonies interessants".
Ultano Gómez també remarca que "tinc pensat dedicar-me tant com pugui a la composició, incloent les sardanes. Aquest gènere, i la música per a cobla en general, m'agrada per diverses raons: perquè forma part de la cultura popular del meu país, perquè està bé que el repertori es vagi actualitzant i innovant, i perquè hi ha força possibilitats de poder sentir una obra pròpia, o bé perquè participes en un concurs, o bé perquè una cobla té el gust de provar-la. I aquest fet és una important fita per a un compositor".
Aquest concert ha sigut el punt final culminant a un cap de setmana plenament sardanista a la vila de Ceret. Així, dissabte, 4 de novembre s'ha presentat la traducció del llibre País de sardana, i a la tarda s'ha celebrat el darrer concurs del Campionat de Catalunya Individual de sardanes revesses. Diumenge, 5 de novembre al matí hi ha hagut una ballada. De fet, en el marc de l'alternança entre Banyoles i Ceret per acollir aquest certamen, la població rossellonesa, amfitriona d'enguany, ha aprofitat l'esdeveniment per cloure la celebració dels 60 anys del Foment Sardanista de Ceret.
Els premis Ceret-Banyoles es convoquen cada any, alternativament, des de Ceret i des de Banyoles. Quan correspon a la vila rossellonesa, la convocatòria és per a sardanes, mentre que quan correspon a Banyoles es focalitza en obres de concert per a cobla que no siguin sardanes. El concurs de composició Ceret-Banyoles acumula més de 80 sardanes i 60 obres simfòniques per a cobla premiades i estrenades, i més de 200.000 € repartits en premis. Juntament amb la seva història i els compositors que hi han aconseguit guanyar és un dels certamens musicals per a cobla de referència del país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada