Pàgines

dilluns, 11 de juny del 2018

2a edició del Festival 'Amb so de cobla'

Es celebrarà del 8 al 12 d'agost a la vila de Palamós

 Acte de presentació / F. Vallejo

Divendres el Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura, ha acollit la presentació de la 2a edició del Festival 'Amb so de cobla',  certamen on, tal i com diu el seu nom, el protagonistes  son els instruments de la cobla.
Actuacions d'artistes consagrats com els cantautors Cris Juanico i Roger Mas; grups com Los Gazpacho i Biflats; i l’espectacle musical Tututs, són una mostra del que es va poder gaudir a la primera edició celebrada l’any passat, sense oblidar-se de la vessant més clàssica i tradicional de la cobla, com és l’Aplec de la Sardana i el Concert la Costa Brava - Memorial Ricard Viladesau. Per als impulsors del projecte, 'Amb so de cobla' demostra que malgrat l'extens i divers mapa de festivals d'estiu ja existents a Catalunya, "existeix un espai per aquest tipus de festival com va demostrar l'èxit de la 1a edició, amb un marc propi i singular en aquesta atapeïda geografia de festivals".
Enguany el Festival continuarà apostant per la diversitat i la fusió, amb un fort component de país. Així, el 9 d'agost, es podrà veure l'espectacle Triple picat al Teatre La Gorga. Aquesta proposta, presentada  a la cloenda de Figueres com a Capital de la Sardana 2017, transporta a  l'espectador a l'ambient festiu de mitjans del segle XIX a l'Empordà, en 2 llocs tan emblemàtics com són Figueres i Torroella de Montgrí. A l’endemà, el Parc del Convent dels Agustins acollira a l’acordionista Kepa Junkera amb La Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, en una nova producció que ha encarregat el mateix festival.
El festival començarà el 8 d'agost, amb el 18è Concert de la Costa Brava - Memorial Ricard Viladesau a l'Arbreda Municipal. D'aquesta manera, 'Amb so de cobla' forma part l'Any Viladesau, en el marc del centenari del seu naixement. Un dels directors del Festival, Adirà Bauzó, ser deixeble de Viladesau, posa en valor la figura del tenora i compositor: "Ricard Viladesau era un savi, es mereix un homenatge de país, va portar la cobla a uns nivells increïbles, crec que el món cultural li deu aquest reconeixement".
El dissabte, 11 d'agost, serà el torn de The Cobla Sound Fanfare. A partir de les 10 de la nit aquesta insólita formació recorrerà els carrers de Palamós mostrant la sonoritat de la cobla més enllà del seu repertori habitual. Estarà Formada per 7 músics amb instruments de cobla, percussió i una tuba que interpretaran peces d'estils tan diferents com dixie, funk, secondline, bossa, samba, corrido, pasdoble, gipsy, klezmer, cercavila i música de carrer catalana. Els intèrprets en són Xavier Torrent, flabiol i tamborí; Jordi Casas, tible; Jordi Guixé, tenora; Eduard Prats, fiscorn; Pep Moliner, tuba i Rafel Rostey i Pep Solà, percussió.
Seguidament, a les 11h, a la zona de petanca del Passeig del Mar, actuarà la Cobla Catalana dels Sons Essencials. El grup de Marcel Casellas presentarà del seu nou projecte Si són flors, floriran.
El festival es tancarà el diumenge amb l’espectacle de la sardana esportiva. A les 8 del vespre a l'escenari fix del Passeig del Mar les colles Dolç Infern, de Lleida i Mirant al Cel, de Sabadell, acompanyats amb la cobla Mediterrània´,  mostraran públic assistent aquesta modalitat sardanista que ofereixen les colles de competició.
Com a  la primera edició, el Festival organitzarà un curs per a joves estudiants d'instruments de cobla. Serà el dissabte, 20 d'octubre, de 10:00 h. a 14:00 h., a l'Aula d'Aprenentatge. Els instruments i els professors que hi intervindran seran a la trompeta, Toni Gallart; al fiscorn i trombó, Pep Moliner; al tible, Ivan Alcazo; a la tenora, Jordi Molina; al contrabaix, Joan Druguet i al flabiol, Xavier Torrent. Les inscripcions són gratuïtes.
Altres propostes s'incorporen al programa, malgrat celebrar-se fora de les dates del festival. Així, tenim l’Aplec de la sardana de Palamós el diumenge 22 de juliol, i altres actuacions de la Cobla Catalana dels Sons Essencials d'aquest estiu, concretament del divendres, 13 de juliol a Banyoles; dijous, 26 de juliol a Figueres i diumenge, 9 de setembre, a Lloret de Mar.
L’acte de presentació l'ha encapçalat Laura Borràs, consellera de Cultura, qui ha donat pas a una intervenció en directe des de Brussel·les de Lluís Puig, el conseller que va impulsar l'any passat el projecte. També hi ha participat Lluís Puig, alcalde de Palamós, Albert Piñeira, vicepresident tercer de La Diputació de Girona i Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
El projecte d'enguany compta amb un pressupost de 80.000€, i presenta "tots els espectacles i la formació de manera gratuïta excepte el concert de l'Agrupació Sardanista Costa Brava, 18è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament". La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha refermat el compromís de la Generalitat en el projecte: "Aquest és, per a nosaltres, un festival de referència a tot Catalunya. Tot el que passi a Palamós ha de ser un aparador nacional, hem de ser la veu del que passi al país".
Aquest festival l'impulsa la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Palamós, juntament amb l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, i compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada