Pàgines

dijous, 14 de juny del 2018

Ja es pot escoltar la Sardana per la Llibertat


La sardana Vent d'octubre, que ha compost Paco Viciana per a la Sardana per la Llibertat, ja es pot escoltar a la pàgina electrònica www.sardanaperlallibertat.cat, a la secció 'Vent d'octubre'. Està disponible en versió per a cor, però l'obra existeix format per a cobla o per a cor. Aquesta serà la sardana que ballaran els sardanistes inscrits per envoltar l'estany de Banyoles el proper dissabte, 30 de juny, per reclamar la llibertat dels presos polítics.
 
A la pàgina electrònica també es poden veure els vídeos de la gravació, conèixer-ne la lletra i baixar-se'n les partitures. L'enregistrament va ser el passat dissabte, 26 de maig en la seva versió per a cobla i cor femení amb Jordi Molina com a coordinador de la cobla i Imma Pascual, com a coordinadora de la coral femenina. La gravació es va fer als estudis 44.1 d'Aiguaviva, amb Toni París com a tècnic de gravació i el mateix Paco Viciana com a productor musical. El cineasta Quim Paredes i Baulida s'ha encarregat de l'enregistrament en vídeo. La composició té 3 possibilitats d'interpretació: per a cobla i cor; per a cobla i per piano i cor.
 
Paco Viciana, ha explicat que Vent d’octubre "s'inspira en l'esperit d'una de les sardanes més emblemàtiques i alhora prohibides de tot el repertori sardanístic català, La Santa Espina". I afegeix que "el seu esperit alegre i vital desacomplexadament català i orgullós de la seva particularitat em va ajudar a trobar el to reivindicatiu i esperançador de Vent d'octubre". En aquest sentit, el compositor ha remarcat que "vull enviar amb aquesta obra un missatge clar d'esperança i orgull en la nostra història i en la nostra gent, en la lluita constant i incansable per les llibertats del nostre poble, ara i sempre".
 
D'altra banda, la lletra és del conegut poeta i escriptor J. N. Santaeulàlia, a partir d'un poema escrit arran dels fets d'octubre de 2017, especialment de la concentració amb espelmes a la Diagonal de Barcelona contra l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. J. N. Santaeulàlia assegura que "en aquells versos mirava d'expressar que som un poble cansat de ser vençut que, algun dia, derrotaríem la violència i la intolerància de l'Estat Espanyol amb les armes de la raó, la democràcia, la justícia i la pau".
 
Ambdós artistes ja van col·laborar anteriorment en obres com Estany(Els colors reflectants) o l'espectacle inaugural del Campionat del Món de Rem de 2004.
La sardana Vent d'octubre és un encàrrec exprés del Comitè de Defensa de la República del Pla de l'Estany, l'Assemblea Nacional Catalana i el Foment de la Sardana de Banyoles. Per poder-la ballar caldrà que els 6.000 sardanistes que envoltin l'estany de Banyoles a la mitja part de l'Aplec portin una ràdio que els permeti sintonitzar Ràdio Banyoles (107.3 FM). L'emissora retransmetrà l'actuació d'una cobla, amb músics seleccionats expressament, des de dalt d'una barca al centre de l'estany. L'activitat es complementarà amb la interpretació de la sardana Somni, de Manel Saderra i Puigferrer.
 
Per participar-hi cal registrar-se a qualsevol dels 25 trams que envolten l'estany a ww.sardanaperlallibertat.cat. De moment ja hi ha més de 4.000 inscrits, de manera que encara cal aconseguir més registres. L'organització també anima a portar algun element de color groc per tenyir el contorn de l'estany amb aquesta tonalitat reivindicativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada