Pàgines

dimecres, 20 de juny del 2018

Girona presenta la seva 1a escola de cobla

PortalSardanista
           
Girona, encapçalada per la seva alcaldessa, Marta Madrenas, ha presentat aquest dilluns,  la 1a escola de cobla de la capital gironina, a partir de l'impuls de la Fundació Metalquimia i l'escola de música Claudefaula. A l'esdeveniment hi ha assistit també el regidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas; el vicepresident de la Fundació Metalquimia, Josep Lagares; la directora de l'escola, Lídia Millet, i el director de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Francesc Cassú.
 
La proposta té com a objectiu promoure la formació en instruments de cobla impulsat i és pioner a Girona. També s'hi inclou "vetllar per la recuperació i la conservació dels instruments de cobla com a patrimoni català únic al món; integrar els instruments de la cobla als ensenyaments artístics generals de música, equiparant-los als d’altres instruments, així com vetllar perquè al final del curs l'alumnat assoleixi els nivells programats".
 
Al mateix temps, l'escola busca també "potenciar l'ús dels instruments propis de la cobla com a part important de la vida musical de l’escola, de la ciutat i del país, amb la creació de la Cobla Claudefaula i la interacció amb altres projectes orquestrals singulars com la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya". De fet, a través de l'escola de música de cobla es vol potenciar també "la funció socialitzadora dels instruments de cobla, fomentant la interacció entre els diferents membres del centre, així com facilitar intercanvis amb altres centres que treballin en la mateixa línia". En aquest sentit, es vol crear un planter d'alumnes joves que, més endavant es puguin dedicar professionalment al món de la cobla.
 
La idea de la creació d'una escola de cobla a Girona sorgeix del fet que la Fundació Metalquimia va detecar un buit en la formació musical d'instruments de cobla en els seus nivells elementals. Però també vol incentivar la formació en instruments de cobla entre estudiants adults.
 
L'Ajuntament de Girona hi col·laborarà cedint els espais de les classes a l'Auditori de Girona i donarà suport logístic per tal de fer realitat aquest projecte. El seu objectiu és ampliar l'oferta cultural i musical de la ciutat i fer que sigui possible que tothom hi pugui accedir. Així, l'alcaldessa ha manifestat que "Girona fa una aposta molt important per la cultura, no tan sols per difondre-la, sinó que va més enllà, i aquesta nova escola encaixa perfectament amb aquesta aposta perquè parla de talent i crea múscul cultural". Madrenas, alhora, ha volgut remarcar la importància de la col·laboració publicoprivada per poder dur a terme iniciatives d'aquest tipus.
 
De la seva banda, el vicepresident de la Fundació Metalquimia i impulsor del projecte, Josep Lagares, ha destacat que "amb aquesta escola s'omple un buit existent al nostre país per tal de fer arribar la cobla, amb el seu so tan únic i genuïnament català, a totes aquelles persones que, sense ser estudiants de música o músics professionals, per tal de recuperar, potenciar i anar estenent a tot el territori el coneixement d’aquests instruments".
 
La iniciativa té també la complicitat de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, el principal projecte musical de la Fundació Metalquimia. En aquest sentit, els músics de la Simfònica seran professors del projecte i Francesc Cassú, director de la Simfònica, serà també el director de la futura Cobla Claudefaula.
 
L'inici de les classes serà aquest proper setembre, amb l'inici del nou curs escolar. Així, del 21 al 29 de juny es durà a terme una roda d’instruments perquè aquelles persones interessades puguin començar a prendre contacte amb ells. Els aspectes teòrics i pràctics, tècnics i interpretatius, estaran units a l'escola Claudefaula.
 
La Fundació Metalquimia ha impulsat al llarg de la seva existència l'enregistrament de diversos discs de sardanes i el seu projecte més visible avui en dia és la citada Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada